luni, 6 aprilie 2009

Imi place

Imi place primavara....
Imi place cand infloresc copacii, cand canta pasarelele, cand soarele imi bate dimineata-n geam.
Imi place cand natura reinvie.
Imi place cerul albastru si senin.
Imi place cand pe strazile orasului incep sa misune oameni care au renuntat la hainele groase.
Imi place starea de melancolie pe care mi-o da acest anotimp.
Imi place...sa iubesc natura .


BAC

Se apropie cu pasi repezi, da repezi de tot bac-ul. Emotiile imi cresc pe zi ce trece, da parca starea aceea de curiozitate, de "cum va fi", e si ea prezenta in sufletul meu.
E primul examen foarte important din viata mea...ei, am mai dat eu pt. permis si n-am luat asta n-a fost un capat de tara, dar bacalaureatul...el e chiar foarte important.

Stii ce e dragostea?
Deagostea adevarata?
Ai iubit vreodata atat de adanc incat sa te condamni la o eternitate in iad?

“Non- violenta este arma celor puternici”

Gandhi (*2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar - †30 ianuarie 1948, New Delhi)este părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente.
Gandhi luptă pentru recunoaşterea drepturilor compatrioţilor săi şi, începând din anul 1906, lansează la nivel de masă metoda de revoltă bazată pe rezistenţă paşnică, denumită Satyagraha, o formă de refuz radical al oricărei colaborări cu autorităţile britanice.
Si-a dedicat viaţa înaltului scop de a descoperi adevărul sau Satya. A încercat să obţină aceasta prin învăţarea din propriile greşeli şi experimentând pe el însuşi. Şi-a intitulat autobiografia „Povestea experimentelor mele cu adevărul”. Gandhi a declarat că cea mai importantă luptă de purtat este cu proprii demoni, temeri şi nesiguranţe.

Colaborare romano-italiana impotriva violentei
Sambata, 7 martie 2009, intre orele 9:30-14:00, in Corpul C al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, a avut loc Forumul „Tineri pentru nonviolenta”, activitate organizata de ISJ Iasi, in parteneriat cu organizatia non-guvernamentala „Comunitatea pentru Dezvoltare Umana” din Italia.
La actiune au participat 60 de elevi si 25 de cadre didactice de la Scoala „Gh. Marzescu”, Scoala „Otilia Cazimir”, Scoala „Ion Neculce”, Grupul Scolar „Ioan Holban” Grupul Scolar „V. Adamachi” si de la Liceul cu Program Sportiv”,
Toate asa- zisele « vedete » din Romania si nu numai fac fel de fel de campanii impotriva fumatului, a drogurilor si mai stiu eu a ce ...dar la violenta se gandeste cineva ????
Acesta colaboare a Romaniei cu Italia dupa nenumaratele incidente din peninsula cred ca a prins foarte bine si asa cum a spus cineva, demonstram ca “un toti romanii sunt violatori”.
Nu degeaba se spune că:,,Indiferenţa susţine violenţa”,pentru că dacă vom rămîne la orice abuz indiferenţi,violenţa va creşte şi va creşte ca o plantă ce este udată.Dacă vom găsi putere pentru a "învinge" indiferenţa, atunci trebuie să fim siguri că vom putea,,învinge”orice tip de violenţă.Trebuie să ştim că indiferenţa e ca şi umbra violenţei.

Luati aminte:
“Non-violenţa, în forma ei dinamică, înseamnă suferinţă conştientă. Ea nu presupune să plecăm capul în faţa voinţei celor ce ne asupresc, ci să ne măsurăm, cu toată fiinţa noastră, cu voinţa tiranului.”
“În ceea ce mă priveşte, mă consider incapabil de a urî vreo fiinţă de pe acest pământ. Disciplina şi rugăciunile m-au ajutat ca de peste patruzeci de ani să nu mai urăsc pe nimeni. Ştiu că aceasta este o sarcină incredibilă, cu toate acestea o duc la capăt cu toată umilinţa.”
“Iubirea este cea mai mare forţă a omenirii şi totuşi este cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui.”
Citate de Mahatma Gandhi

पोएजी सिम्बोलिस्ते


NOAPTE DE IULIE, Al। Macedonski
A-nceput din nou sa-mi fie dor de dulce fericire...
Vad ca-mi trece tineretea, vad ca anii mi se duc,
Si mi-e sete de placere, si mi-e sete de iubire,
Insa umbrele visate nu se poate sa le-apuc.

Numai aurul, el singur, imi lipseste-n asta lume,
Numai el, dar fara dinsul sunt un biet neputincios...
Care suflet de-al meu suflet, care nume de-al meu nume
S-ar lipi sa ia povara unui trai saracacios ?

Pica plins al tineretei pe un sin ce nu palpita,
Ai avut sa-l cumperi, e al tau pina in zori...
Vestejeste-te-a mea buza pe o buza vestejita,
Si tu, suflete, viseaza ca aduni ceresti comori.

Insa tu, o ! poezie, cu mantaua ta regala,
Iti acopera vederea --fugi in coltu-ntunecos,
Prin fereastra ma fixeaza luna rece si spectrala
Ca un doctor ce se uita la chip de ofticos.

A ! desigur, masca blonda avea altfel de privire
Cind pe tarmurile de-aur ale lacului Leman
Suridea printre frunzisurl la intiia mea iubire
Vis mai lung decit un secol in coprinsul unui an.

A ! desigur ca in noaptea ce-n trecutul vietei mele
E-nsemnata cu roseata simtimintelor dintii,
Daca ea privea prin geamuri dintre pulberea de stele,
Nu venea c-un zimbet rece linga caldul capatii.

Poezie ! Poezie ! Ai dreptate totdeauna
Dar fiindca simt si astazi ca ramas-am tot al tau,
Da te rog in jos perdeaua, ca sa nu ma vada luna,
Roag-o calea sa-si urmeze, voi sa scap de ochiul sau.

Zi-i sa mearga pe oriunde e suava fericire,
Sa-si incarce a ei raza cu al florilor arom,
Sa zimbeasca voluptatei ce se naste din iubire,
Dar sa uite pe oricine a uitat ca este om.

DRAGOSTE, Dimitrie Anghel
Miroasă iarba pătulită a sinziană ş-a sulcină,
Miroasă dulce, cum miroasă un aşternut păstrat de zestre;
Şi-n mine, cînd e întunerec şi cînd se face iar lumină,
Ca-ntr-o odaie-n care-apune ori bate soarele-n ferestre.
În depărtări s-afundă zarea cu năluciri de munţi în cladă,
Şi vîntu-i bălsămat şi dînsul ca o năframă cînd o scuturi;
Purcede-un cînt din creangă-n creangă ş-un susur blînd din mladă-n mladă,
Pe unde trece el pe gînduri urmat de-alaiul lui de fluturi.
Tu dormi sub paza unei feregi, ferega, mişcat-alene,
Pe somnul tău ş-alintă-n aer gingaşa ei apărătoare.
La vîrsta ta tihnit e somnul, şi ochii-adorm curînd sub gene
Cînd are cine să le-nchidă pleoapele c-o sărutare.
Tu dormi, şi eu visez pe gînduri, că trec şi zilele de vară
Şi că la anul, poate, fruntea ce-acum aşa de blînd ţi-o razimi
De braţul meu, n-o s-o mai razimi, şi gîndul ăsta mă omoară,
Că drag mi-i sînul tău cel dulce şi alb ca miezul unei azimi…
Cu iarba ne-a crescut amorul, şi cade-acum cu ea sub coasă !
Ah ! gînd mîhnit, ce vrei tu? Spune — Nu vezi c-afară e lumină
Şi că-şi deschide draga ochii ca două flori de somnoroasă,
Ş-aruncă-n mine cu mănunchiuri de sinziană şi sulcină

थे reader


Regia : Stephen Daldy
În rolurile principale: -Kate Winslet , Ralph Fiennes, David Kross


“The Reader" este inspirat din romanul lui Bernhard Schlink, publicat în 1995, care are la bază povestea unei aventuri dintre un adolescent și o femeie mai în vârstă.
Kate Winslet….o știm cu toții din filmul care a consacrat-o, TITANIC , unde trăiește o poveste de dragoste interzisă alături de fermecatorul Leonardo DiCaprio.
Pe Ralph Fiennes, poate l-ați vazut în filme precum: Lista lui Schindler, Maid in Manhattan, The Duchess sau cu siguranță în Harry Potter ( interpretându-l pe Lordul Cap-De-Mort).
Davind Kriss, este un adolescent neamț, în vârstă de numai 18 ani, pentru care The reader este cel de-al doilea film în care joacă, și cu siguranță cel cu care va rămâne în amintirea oamenilor.
Pot spune încă de la început că The reader m-a “cucerit” doar prin simplul fapt că acțiunea se petrece în Neustadt, Germania , în anul 1985 (după cel de-al doilea Război Mondial).
Ea, o tânără pe nume Hanna, vătmăița în tramvai, trăiește într-o locuință sărăcăcioasă, formată practic dintr-o singură încăpere, unde parcă erau adunate de-a valma toate cele necesare unei locuințe: baie, bucătărie, dormitor etc.
El, un puști de numai 15 ani, pe nume Michael, pasional de citit și colecționar de timbre, descoperă ca Hannei îi place să i se citească, iar relația lor, doar fizică la început, devine mai profundă.
Acțiunea filmului are două fire narative: se deschide cu imaginea lui Michael ajuns deja la vârsta a doua, locuind într-un apartament luxos în Berlin, în anul 1995 și continuă prin a desluși cel de-al doilea fir narativ, unde este prezentată adolescența lui , din amintirile acestuia.
Într-o zi foarte urâtă de toamnă, în care ploua necontenit, întorcându-se de la școală, Michael se adăpostește de nemiloasa ploaie în clădirea unde locuia tânăra Hanna.
Aceasta întorcându-se de la servici, îl observă pe băiat și constată că nu este într-o stare foarte bună de sănătate, așa că-l va conduce până acasă, la desparțire spunându-i “Look after yourself”.
Ajuns acasă este consultat de un medic, diagnosticul fiind scarlatină, urmând să stea la pat câteva luni.
După perioada de recuperare, acesta se întoarce la Hanna cu un buchet de flori în semn de mulțumire.
Şi așa se pare că între cei doi se va lega o idilă nevinovată, cu reveniri zilnice ale tânărului după orele de școală, timp in care faceau doar sex, iar apoi acesta îi lectura”iubite sale” o carte, fără a ști însă că aceasta era analfabetă, ea însăși spunând că-i place să i se citescă.
Cu toate că diferența de vârstă dintre cei doi era considerabil de mare (20 de ani), dragostea nu contenește să apară și odată cu aceasta și mici certuri.
Însa, relația aceasta amoroasă, profundă și insensă, se termină brusc în momentul în care Hanna dispare din viața baiatului fără nicio explicație, lăsându-l pe acesta cu inima sfâșiată.
Cu opt ani mai tarziu, Michael urmează cursurile Facultății de Drept, asistând la procesele de crime de război împotriva naziștilor.
Este foarte surprins când o regăseste pe Hanna în postura de acuzată pentru crimele din timpul Holocaustului., unde era gardiană la un lagăr de concentrare.
Schlink spune: “ Când iubești pe cineva care a fost implicat în ceva îngrozitor, poți să te simți și tu implicat”, fiind exact situația în care se afla tânărul Michael.
Fiind condamnată pentru 300 de crime de război, Hanna va primi închisoare pe viață, urmând să-și petreacă următorii 20 de ani din viață închisă, unde va primi în mod regulat pachete ce conțineau casete cu cărți citite și înregistrate de însuși Michael, care o vor ajuta să învețe să citească.
În acest timp bărbatul își va reface viața și va avea chiar și o fetiță, casnicia sa nefiind însă de lungă durată.
Apropiindu-se de ispășirea pedepsei, Michael va fi chemat la penitenciar pentru că el era singura persoană de contact, și totodată singura care o putea ajuta să se integreze în societatea modernă, după atâția ani în care a fost separată de civilizație.
Absurdul constă în faptul că, înainte cu câteva zile de eliberare, femeia s-a sinucis, dar lăsându-și un fel de testament închis într-o cutiuță de ceai, împreună cu o sumă considerabilă de bani, ce trebuia să-i revină uneia dintre victimele naziștilor, cea care și intentase procesul în care Hanna fusese condamnată.
Acesta refuză banii, considerând însă valoroasă cutiuța de ceai, care ii trezise amintiri din vremea adolescenței și astfel Michael hotarăște să doneze banii victimelor din lagărele de concentrare de la Auschvitz, mai exact evreilor.
Michael reprezintă noua Germanie, iar Hanna, cea veche. Hanna este apatică în ce privește trecutul, pe când Michael este furios și cere răspunsuri. „Nu contează ceea ce simt, contează doar ce gandesc” spune Hanna într-un din scenele din film, refuzând și acum să simtă remușcări pentru trecut. „Morții sunt morti".